Gemeente Westland

Per 1 januari 2014 steeg de leeftijdsgrens om alcohol te drinken van 16 naar 18 jaar. Sindsdien is NIX18 de norm. Samen met ouders, sportclubs, horeca, scholen en alle lokale en landelijke partners wil gemeente Westland voorkomen dat jongeren onder de 18 alcohol drinken. Dat er in gemeente Westland te vroeg wordt begonnen met alcoholdrinken, neemt gemeente Westland erg serieus en probeert mede dankzij de escaperoom in gesprek te komen met doelgroep en ouders/verzorgers.

“Eentje kan toch geen kwaad..."

“Eentje kan toch geen kwaad”, wordt wel gezegd. Soms lijk je er bijna niet bij te horen als je niet meedrinkt. Het kan best lastig zijn om tegen opgroeiende pubers te zeggen dat ze geen biertje, wijntje of sterke drank mogen drinken. De escaperoom daagt uit om met elkaar te praten over wat je weet en hoe je denkt over alcohol en over jouw ervaringen daarmee.

Met verschillende opdrachten wordt spelenderwijs duidelijk waarom alcohol op jonge leeftijd slecht is en dat je het ook leuk kunt hebben zonder alcohol. Gemeente Westland nodigt ouders, leraren, vrijwilligers, sporters en feestvierders van harte uit in de escaperoom om het zelf te beleven!

Jongeren zijn extra kwetsbaar voor alcohol. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling. Alcohol drinken kan leiden tot blijvende schade aan de hersenen, geeft meer kans op agressie, geweld en verslaving. Bovendien zijn meisjes met drank op vaker het slachtoffer van onveilige of ongewenste seks. 

Het is zeker tot 18 jaar beter om geen alcohol te drinken. De escaperoom rijdt in 2022 door heel Westland en brengt het gesprek op gang. Maar praat er ook thuis, op school en bij de vereniging over. Wees duidelijk en geef vooral zelf het goede voorbeeld.

PARTNERS